Nieuwbouw

Gevelbelasting en binnenniveau

Bij de ontwikkeling van een nieuwbouwproject is geluid vrijwel altijd een aandachtspunt. Vaak moet de gevelbelasting van een of meer geluidbronnen berekend worden. Ook is van belang dat het nieuwe gebouw, of dat nu een kleinschalige woning is of een grootschalig ziekenhuis, aan de normen voor de binnenwaarde voldoet. Ook bij de ombouw van een bestaand kantoorgebouw naar woningen is geluidsonderzoek vaak - maar niet altijd - vereist. Wij adviseren over wat u minimaal nodig heeft.

Wij beschikken over alle benodigde rekensoftware.

Wij ondersteunen u bij het onderbouwen van de noodzaak voor een hogere waarde en denken met u mee om oplossingen te vinden in complexe situaties.

Speerpunten van dBvision

  • Goed vastleggen van de uitgangspunten van uw project
  • Rekening houden met zowel de belangen van de initiatiefnemer als met de belangen van de omgeving
  • Kennis van alle juridisch procedures
  • Heldere rapportage
  • Oplossingen vinden in complexe situaties
  • Wij leveren op tijd en volgens afspraak

Voorbeeldproject

dBvision ondersteunt een aantal gemeentes bij de ontwikkeling van nieuwbouwlocaties. Een voorbeeld daarvan is Plantage de Sniep in Diemen. Dit project behelst de stedelijke revitalisatie van een oud industrieel- en meubelboulevardgebied, om op een waterrijke locatie, net buiten Amsterdam. Plantage de Sniep moet een nieuwe hoogwaardige wijk worden met ongeveer 1.500 woningen, een school en de benodigde voorzieningen.

De nieuwbouwlocatie wordt omsloten door de Rijksweg A1, doorsneden door een spoorweg en aan de zuidzijde begrensd door een industrieterrein. Tevens zijn er inrichtingen die voor industrielawaai zorgen. Door de ligging tussen deze geluidbronnen heeft de locatie te maken met geluid als gevolg van het wegverkeer, railverkeer en van industrie/bedrijven en was de ontwikkeling van de nieuwbouwlocatie een ware uitdaging.

Door het toepassen van maatregelen aan de bron (stil asfalt op wegen, raildempers op het spoor en overleg te voeren met bedrijven over eventuele aanpassing van bedrijfsvoering), gecombineerd met geluidschermen en het slim afstemmen van het plan op de milieusituatie (oriƫntatie van bebouwing zodat deze voor afscherming zorgt voor achterliggende bebouwing), is het mogelijk geworden een hoogwaardige wijk te ontwikkelen op een gewilde locatie in de Randstad.